Niet gecategoriseerd

Fijne kerstdagen…

Rondom Kerst krijgen de meeste huiskamers, klaslokalen winkelcentra een metamorfose. Het ziet er allemaal super gezellig uit, maar als je erg gevoelig bent voor prikkels dan kan deze gezelligheid voor sommige kinderen met autisme en/of adhd wel eens te veel zijn. Spanning en drukte lopen op, en overprikkeling met driftbuien als gevolg liggen op de loer. Betrek het kind bij het versieren van het huis en bij het opzetten van de kerstboom. Laat je kind langzaam wennen aan nieuwe sferen zoals lichtjes en feestdecoratie. Bekijk goed wat je kind aan kan wat lichtjes en versiering betreft, want een paar wapperende kaarsen kunnen al veel prikkels geven. Zo gaat glinster- of zilverversiering nog meer glimmen als er licht op komt. Dit kan een leuk en mooi effect geven, maar voor veel kinderen met autisme en/of ADHD kan dit als drukte ervaren en zo weer extra prikkels ontvangen.

Met kerst wordt er op veel plekken muziek gedraaid en hoor je de kerstbellen rinkelen om de sfeer te versterken, echter kan dit voor deze kinderen te veel zijn. De combinatie van versieringen en muziek zijn enorme prikkels die zij moeten verwerken. Daarnaast zijn de mensen druk, bewegen druk en praten wat luider of drukker. Kinderen voelen heel goed aan dat de mensen last hebben van kerststress. Er moeten boodschappen gedaan worden voor het diner, cadeautjes gekocht in de drukke overvolle winkels, en dan nog even snel naar de kapper, want dan is het kapsel weer netjes voor de kerstdagen. Alleen al het hele ‘kapper gebeuren’ is een flinke dosis van prikkelverwerking.

Vervolgens staat kerst voor samen zijn met het gezin of met familie, gezelligheid, en lekker eten. Veel van deze kinderen zijn sociaal wat onhandig, vinden ze het lastig om gezellig te moeten zijn, want wat moet je dan doen om gezellig mee te doen? Wat ga je iemand vragen, en wat zullen ze dan antwoorden. Erger nog, stel dat e, misschien weet ik het antwoord niet. Het kind voelt zich waarschijnlijk al snel overvraagd, en trekt zich het liefst terug op een veilig rustig plekje. Gezelligheid is een buikgevoel, en gevoel van saamhorigheid, interesse hebben in de ander en gezamenlijk genieten van de lekkernijen. Veel van deze kinderen eten en drinken, omdat ze eten en drinken moeten om te leven. Eten en drinken kan erg ingewikkeld zijn voor sommige kinderen. Onze zoon lust maar een aantal standaard dingen, en zal echt niks proeven of proberen. Een uitgebreid diner zal ik hem ook absoluut niet blij mee maken. Ik maak ook altijd iets klaar wat hij wel lekker vind en spreek af hoe lang hij dan aan tafel blijft en wat hij kan doen als hij zijn eten op heeft en de tijd nog niet om is. Vroeger pakte hij nog wel eens de Donald Duck, tegenwoordig bekijken ze van alles op de mobiel. Soms als het gespreksonderwerp hem interesseert dan blijft hij iets langer aan tafel, maar meestal gaat hij dan de afgesproken tijd weer naar zijn kamer. Eten is voor hem echt geen feest, gourmetten vind hij nog wel leuk en red het dan om iets langer mee te doen.

 

Geef je kind een plekje waar het rustig is, en waar geen kerstversiering opgehangen wordt. Dan kan je kind zich even terug trekken en tot rust komen. Soms vinden kinderen het prettig op hun slaapkamer, en soms versieren zij het zelf ook, maar dan gebruiken ze juist de materialen die ze hebben kunnen, en waar ze zelf geen last van ondervinden. Geef je kind ook de ruimte om deze rustige plek te bezoeken. Door ze niet volop te laten deelnemen aan de feestelijkheden, doe je ze echt niet te kort.

Reduceer het aantal feestjes, kerstontbijtjes, brunches en uitgebreide diners. Laat het allemaal niet te lang duren voor het kind. Het overleven van alle feestelijkheden in de december maand is al moeilijk genoeg.

Maak de feestdagen voorspelbaar door een afstreepkalender met de hoogtepunten, zodat je kind kan zien wanneer wat gevierd wordt en hoelang het allemaal nog duurt.

Zet niet meteen de kerstboom neer als Sinterklaas net weg is. Kinderen vallen dan van het ene ritueel in het andere. Ze hebben veel te verwerken!

Probeer het leren van nieuwe vaardigheden uit te stellen tot het weer rustiger wordt. Probeer op school feestjes, uitjes, toetsen en proefwerken te reduceren. Of bouw veel meer rust tijd in om alles te kunnen verwerken.

Bekijk wat je kind aan kan m.b.t. de kerstcadeautjes. Deze mooie pakjes onder de boom kunnen ontzettend veel stress op leveren. Leg ze kort voor het uitpakken onder de boom, of laat het kind mee helpen met het uitzoeken en inpakken van de cadeautjes. Als wij naar het kerstcircus gingen, stapte de kinderen in de auto en legde in snel alle pakjes onder de boom. Bij het thuiskomen van het circus waren ze verrast dat er pakjes lagen, en mochten zij de pakjes uitpakken, terwijl ik zelf het eten ging voorbereiden.

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen toe!

Groetjes Petra Dekker
www.coachaut.nl

551460_904743659549298_130061921343929927_n

Related post